Zeytin Alırken Dikkat Edilecek Hususlar
Birazda kahvaltıların vazgeçilmezi zeytin konusuna değinelim.
Zeytin, dalından koparıldığında tüketilemeyen tek çekirdekli bir meyvedir. Birçok tarihi geçmişe sahiptir. İçerisinde acılık içerir. Uzaklaştırmak amacıyla kostik denilen bir hava verilerek koyulaşması sağlanır ve bu acılık yok edilir. (Zeytin türüne ve işlevine göre çeşitli uzun işlemlerden geçer.) Zeytinin olgunlaşma süresi 4-6 ay arası değişen salamura süresi vardır.
Zeytin ambalajında neler bulunmalı?
Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) belirlediği göre, satışa çeşidini belirten zeytinin Türk malı olduğunun belirtilmesi ve standart numarası olan TS 774 ibaresiyle birlikte üretim ve son kullanma tarihlerinin yazılması zorunluluğu bulunuyor.
Üretici firmanın isim ve adresinin yanı sıra ambalajda sınıfı ve net ağırlığıyla süzme ağırlığının belirtilmesi de zorunludur.
Sınıfı maddesi, zeytinin ekstra, birinci sınıf ya da ikinci sınıf olduğunu gösterirken; net ağırlık, salamura ile birlikte toplam ağırlığını, süzme ağırlık da sadece zeytin tanelerinin ağırlığını belirtiyor.
Ayrıca ambalajda içindekiler bilgisi ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izin tarihi, izin numarasının bulunması gerekiyor.
Ayrıca coğrafi işaretli zeytinlerde logosu bulunmaktadır. (Örnek: Gemlik zeytini coğrafi işaretlidir.)
Zeytin Alırken Dikkat Edilecekler
- Yendiğinde ekşi bir tat bırakmaması gerekmektedir.
- Zeytin açıldığı zaman elle morumsu, pembemsi bir renk bulaşmaması gerekmektedir.
- Çekirdeği, kahverenginden mora dönük bir renkte olmalıdır. Her çekirdeği siyah olan zeytin boyalı zeytin değildir ama çok aşırı siyah olmaması gerekmektedir.
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.