Yumurtadaki Tehlike
Son tüketim tarihi geçmemiş taze yumurtalar dahi, genellikle "gıda zehirlenmesi" olarak adlandırılan gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilen Salmonella adı verilen bakteriler içerebilir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), her yıl 79.000 gıda kaynaklı hastalık vakasının ve 30 ölümün Salmonella ile kontamine olmuş yumurtaları yemekten kaynaklandığını tahmin ediyor.
FDA , AB ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı; çiftlikte, nakliye ve depolama ve satış sırasında yumurtaların kontaminasyonunu önlemeye yardımcı olacak yasal düzenlemeleri yürürlüğe koymuştur, ancak tüketiciler ayrıca yumurtalara bağlı hastalıkları önlemede önemli bir rol oynamaktadır.
Bu açıdan yumurtanın güvenilir bir kaynaktan satın alınmasına, ambalajlı olmasına, son tüketim tarihi geçmemiş olmasına ve saklama koşullarına dikkat edilmeli.
TGK Yumurta Tebliği’ne göre, A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamaz ve yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılır.
Marketlerde yumurtaları, bazen buzdolabında bazen normal raflarda görüyorsanız bunun da bir sebebi var.
Yumurtlama tarihinden sonraki 18. güne kadar yumurtanın soğutulması zorunlu değildir. Ancak 18. günden itibaren (+8)-(+5) °C arasında muhafaza edilmelidir.
Ayrıca yumurta etiketinin üzerinde net olarak görülebilecek biçimde “Satın aldıktan sonra buzdolabında/soğukta muhafaza ediniz” ifadesi yer alır. Yumurtayı satın aldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklamalı ve son tüketim tarihi geçmeden (ya da yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün geçmeden) tüketmelisiniz.
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.