Yenebilen Ve Zehirli Mantar Çeşitlerinin Neler Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Mantar, lezzetli ve protein bakımından son derece zengin bir besin kaynağıdır. Çeşitli türleriyle sofraları süsler. Hele ki mangalda pişirildiği takdirde deyim yerindeyse tadından yenmez. Ancak bu denli lezzetli bir besin kaynağının son derece tehlikeli çeşitlerinin de olduğunu biliyor muydunuz? Mantar çeşitleri kendi içlerinde zehirli mantarlar ve yenebilen mantarlar olmak üzere iki ana başlıkta incelenebilir. Bu mantar çeşitlerini sizler için araştırdık.

Yenebilen mantar çeşitleri:

Kültür Mantarı: Dünyada en çok tüketilen mantar çeşitlerinin başında gelmektedir.

Portobello Mantarı: Kültür mantarına da benzeyen portobello mantarı oldukça büyüktür. Sağladığı bitkisel protein sayesinde özellikle vejetaryenler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Kuzugöbeği Mantarı: Doğal mantar çeşitlerinden biri de kuzugöbeği mantarıdır.

Chanterelle Mantarı: Biber ve meyve karışımı bir lezzete sahiptir. Sarı ve turuncu renklerde karşımıza çıkabilir.

Enoki Mantarı: Çiğ olarak da tüketilebilen enoki mantarının en sık tüketildiği ülkeler Doğu Asya ülkeleridir.

İstiridye Mantarı: Kendine has bir lezzet ve aroması olan istiridye mantarı en sık tercih edilen ve gerçekten sevilen mantar çeşitleri arasında sayılmaktadır.

Shiitake Mantarı: Doğu Asya’ya özgü bir mantar türüdür. Ağır bir kokuya sahiptir.

Porcini Mantarı: Genelde İtalyan mutfaklarında tercih edilir. Oldukça etli bir yapıya sahip olmasından dolayı çok sevilir. Lezzetli bir mantar çeşididir.

Trüf Mantarı: En seçkin mantar türlerinden biridir. Trüf mantarını diğer mantar çeşitlerden ayıran en belirgin özelliği inanılmaz yüksek fiyatıdır.

Zehirli mantar çeşitleri:

Dikkat! Az sonra sayacağımız mantar türlerine değil tüketmekten temas etmekten dahi kaçının.

Amanita Phalloides: Ölüm meleği olarak da bilinir. Çok ciddi zehirlenmelere yol açar. Sindirilmesinin akabinde yaklaşık 8-10 saatlik süreç içerisinde karaciğer ve böbreğe ciddi sorunlar verebilir.

Amanita Muscaria: Şirinler kasabasındaki mantarları andıran bu mantar çeşidi öldürmez ancak tabir-i caizse süründürür. Tüketimi durumunda sebepsiz gülmelere, hayal görmelere, krizlere sebebiyet verebilir.

Lepiota Bruneoincarnata (Agaricales/Lepiotaceae): Kahverengi bir yapıya sahip olan bu mantar çeşidi genelde havuz ve yol kenarlarında yetişir.

Omphalotus Olearius (Agaricales/Tricholomataceae): Zeytin ağaçları üzerinde yaygın bulunan bu mantar çeşidi turuncu ve sevimli bir renge sahiptir.





Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir