Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?

Güneşli bölgelerde yetişmesiyle bilinen tarhun otu, ejder otu ismiyle de anılır. Ülkemizde genellikle et yemeklerine ve salatalara eklenen tarhun otu, bazı ülkelerde gazlı içeceklere de eklenmesiyle bilinir.

İnsan sağlığına pek çok faydası olan tarhun otu, bazı varsayımlara göre dünyaya baharat yolu aracılığıyla yayılmıştır.

Tarhun otu, sadece yemeklerde kullanılmamaktadır. Uzun yıllar boyunca farklı amaçlarla da insanlar tarafından kullanılan tarhun otu, bir nevi şifa kaynağı olarak da bilinmektedir. Özellikle et yemeklerinde ağızda bıraktığı hoş aroması sayesinde sevilen tarhun otu, içeriğinde A, E, B6 gibi önemli vitaminlerin yanı sıra demir, magnezyum, fosfor gibi sağlık için faydalı minerallere de sahiptir. Tarhun otunun sağlık için faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

- Tarhun otunun en önemli faydalarından biri sindirim sistemini düzenlemesidir. Gaz sıkışmalarının ya da kabızlık gibi problemlere karşı etkili olduğu bilinmektedir.

- Tarhun otunun aynı zamanda sakinleştirici özelliği olduğu ve strese karşı iyi geldiği de bilinen özellikleri arasındadır.

- İçeriğinde bulunan önemli vitaminler göz ve beyin sağlığı açısından da son derece faydalıdır.

- Yine içeriğinde bulunan kalsiyum ve fosfor sayesinde özellikle gelişim çağındaki çocukların diş ve kemik gelişimlerine katkı sağlamaktadır.

- Demir bakımından zengin olması sebebiyle tarhun otu, kansızlığa da iyi gelmektedir.

- Hoş kokusu sayesinde ağız kokularına karşı da iyi gelmektedir.

- Aynı zamanda güçlü bir ödem söktürücüdür.

- İdrar enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.

Tarhun otu nasıl tüketilir?

Kurutulduğu zaman baharat olarak kullanılabilen tarhun otu, taze halde salatalarda da kullanılabilir. Özellikle et ve tavuk yemeklerine çok yakışır.

Tarhun otunun zararları var mıdır?

Aşırı tüketimi durumunda ishale yol açabilir. Özellikle hamile ve emziren annelere kullanılması önerilmez. Her şeyin olduğu gibi tarhun otunun da fazlası zarardır ve özellikle de kronik hastalıklara sahip olup devamlı ilaç kullananların uzman bir doktora danışması önerilmektedir.





Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir