Sucuk Yapımında Uygulanan Püf Noktaları Nelerdir?

Sucuk en sevilen şarküteri ürünlerinden biridir. Gerek kahvaltıların gerekse mangalların vazgeçilmezidir. Hatta kuru fasulyeye de çok yakışır .

Sucuğun bir özelliği vardır ki o da etrafa yaydığı samimiyet duygusu. Kamp ateşinde, bulduğunuz bir dal parçasına sucuğu takıp onu orada pişirip yediğinizi ve o esnada etraftaki keyifli sohbeti ve o sucuğun enfes lezzetini düşünecek olursanız ne demek istediğimizi tam olarak anlayacaksınız.

Sucuk ülkemiz dışında en çok Balkan ülkelerinde tüketilmektedir.

Kıyma ve baharatların oluşumundan ortaya çıkan enfes lezzetin adıdır sucuk.

Üretim bazlı düşünülecek olursa 2 yöntem ile sucuk üretilmektedir. Fermente yöntemiyle yapılanlar ve ısıl işlem yapılarak üretilenler olmak üzere sucuk üretimi 2 gruba ayrılır. Fermente yöntemiyle üretilen sucuğun daha kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.

Fermente yöntemi uygulanan sucuk yapımında esas olan, kıymanın uzunca bir süre baharatlar ve yağ ile mayalanmasıdır. Isıl işlemde ise adından da anlaşılacağı gibi ısı ile sucuğun olgunlaşması beklenir.

Peki, sucuğu biraz daha yakından tanımaya ve nasıl yapıldığını öğrenmeye ne dersiniz? İşte, karşınızda sucuk yapımı.

Öncelikle sucuk yapımı kıymanın -tabi kullanılan kıyma dana kıyması olmalı baharatlar ile harmanlanmasıyla başlar. Yani dememiz o ki; sucuğun ana maddeleri, olmazsa olmazları kıyma ve baharatlardır. Baharat ilave ederken tamamen zevke göre ekleme yapılabilir. 

Sonraki aşamada sucuk harcını elde ettikten sonra işin alengirli kısmına yani sucuk harcını bağırsağın içine doldurma kısmına geçilir. Kurutulmuş bağırsaklar içine sucuk harcını iyice bastırarak yerleştirmeniz ve sıkı bir şekilde sonuç elde etmeniz önemli.

Sucuğu isterseniz kendiniz de evde pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada bağırsak içine doldurmak biraz zahmetli olacağından dışarlarda satılan sucuk kılıflarından alabilirsiniz. Bu şekilde hazırlamak daha kolay olacaktır.

Dilerseniz streç film de tercih edebilirsiniz ama bağırsak kullanmayacaksanız sucuk kılıflarından kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde daha lezzetli olacaktır.

Gelelim güzel ve lezzetli bir sucuk hazırlamanın püf noktalarına. 

Kesinlikle en başta kıymanın yağlı olması gelir. Baharat dengesinin ne çok ne de az olacak şekilde ayarlanması da yine sucuğun lezzeti açısından oldukça önemlidir. Bir de sucuk harcını bağırsağa ya da sucuk kılıfına doldururken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri hava boşluğu olmamasına dikkat edilmesidir. 

Sonrasında hazırladığınız sucuğunuzu karanlık bir ortamda, buzdolabı ya da buzlukta evde asılı bir şekilde ortalama 1 hafta kadar kurutmanız gerekir. Sonrasında sucuğunuz hazır. 

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.





Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir