Severek Tükettiğimiz Kandil Simidinin Tarihçesi
Kandil deyince aklımıza ilk gelen güzellik: Kandil Simidi!
En sevdiğimiz geleneklerden biri olan, kandil günlerinde tüketilen kandil simidi geleneği en yaygın adetlerimizden biridir. Kendimizi bildiğimden beri süregelen bu gelenek, uygulamaktan oldukça keyif aldığımız ama garip şekilde nerden geldiğini sorgulamadığımız bir durum. Belki de üzerinde hiç düşünmediğimiz bu geleneğin tarihi ne zamana dayanıyor? Kaç asırdır uygulanıyor? Yazımızda sizin için kandil simidinin tarihini derledik.
Kandil simidi ne zamandan beri var?
Kandil geleneği bizlere Osmanlı döneminden kalma bir adettir. Kandil gecelerine özel olarak yapılan kandil simidi, 14. yüzyılda Osmanlı saray geleneklerinde olan simidin daha farklı aroma ve görünüme getirilerek oluşturulmuş halidir. Türk yemek kültürünün önemli bir parçası olan simit, hayatımızın her zaman içinde olan, her gün tüketilebilen, tüketilmese dahi muhakkak gün içinde gördüğümüz bir yiyecektir.
Bu yüzyıllarda saray mutfağından sultan sofralarına kadar yer alan simit, saraylı bir yiyecektir. Yeniçerilerin bir kolu olan “Sekban Sınıfı”na ait fırınlarda çalışan kişilere simitçi, saray fırınında çalışan ustalara “Simitçi Ustası” ünvanı verilirdi. Yani gün içinde kolayca ulaşabildiğimiz ve sıklıkla tükettiğimiz simit, saray mutfağında oldukça beğenilen ve tüketilen bir yiyecekti.
Saraydan çıkıp kahvaltılarımızın baştacı olan simit, her versiyonunu yemeye doyamadığımız lezzetli ve modası asla geçmeyecek bir güzelliktir!
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.