Seçtiğimiz Balın Kalitesini Nasıl Anlarız?
Bal, hiç şüphesiz kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Aynı zamanda bitki çaylarına ya da şeker kullanmadan yapılacak hafif tatlılara da rafine şeker yerine bal tercih edilir. Ancak bal alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle son zamanlarda sahte ballar piyasaya çok fazla sürüldüğünden bal alırken dikkat edilmesi gereken püf noktalarına harfi harfine uymak gerekiyor.
Bal satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, uyulması gereken püf noktalarını sizler için araştırdık.
İşte “gerçek bal nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı:
- Gerçek balı sahte baldan ayırt etmenin bir yolu balı yakmaya çalışmaktır. Sahte bal içerisindeki glikoz şurubu sebebiyle alev alev yanarken, gerçek bal asla yanmaz.
- Gerçek balı sahten baldan ayırt etmenin bir diğer yolu da balın akışkanlık seviyesidir. Gerçek bal akıttığınız zaman durmadan akar, sahte bal ise akıtmaya çalışırken kesilir ve akmayı bırakır.
- Gerçek balın bilinen diğer bir özelliği ise, donmaya meyilli oluşudur. Gerçek bal 2 ay gibi bir sürede donar ve kullanılacağı zaman güneşe çıkarmak ya da sıcak suyun içine koymak yeterli olacaktır.
- Gerçek balı sahte baldan ayırt etmeniz için çok pratik bir püf noktası daha; balı incecik bir tabaka halinde tırnağınıza sürebilirsiniz. Sonra keçeli kalemle yazmaya çalışın eğer yazabilirseniz bilin ki balınız gerçek baldır.
- Gerçek balın tadı biraz keskin ve biraz da acıdır. Eğer balınız yediğiniz zaman genzinizde hafif bir yanma etkisi oluşturuyorsa bilin ki balınız sahte değildir.
- Gerçek balın rengi sahte bala oranla daha koyu, kokusu ise daha hafiftir. Balınızın gerçek ya da sahte olduğunu rengi ve tadı sayesinde de ayırt edebilirsiniz.
- Son olarak şayet balınızı kaşıkla alıp bir yere dökmeye çalıştığınızda uzayıp havada uçuşuyorsa ne yazık ki balınız sahte demektir.
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.