Şarbon Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Korunulur ve Tedavi Edilir?
Kurban Bayramı’nın ardından şarbon vakalarına rastlanılmasıyla şarbon hastalığı tekrardan gündeme geldi. Özellikle Ankara ve İstanbul’da büyük paniğe neden olan şarbon vakaları yüzünden, halkta hem kurban eti hem de dışarıda etli yemek tüketimi konusunda endişe ve şüphe oluştu. Şarbon hastalığı Türkiye’de daha önce de görüldüğünden kimisinin bu konuda bilgisi olsa da kimileri ilk defa bu hastalığın adını duyuyor.
Şarbon hastalığı nedir? Nasıl bulaşır?
Şarbon, bacillus anthracis adlı bir bakterinin neden olduğu ve daha çok büyük ve küçükbaş hayvanlarda görülen bir hastalıktır ve en çok sığır, koyun ve keçide görülüyor. Yani en çok tükettiğimiz etlerde. Şarbon hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşabilmektedir ve ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Ancak insandan insana bulaşması çok görülmüş bir vaka değildir.
Şarbon olan hayvanlarla temasta bulunmak ya da aynı yerde bulunmak, hayvanın yaralı yerine temas etmek, şarbonlu hayvanın etinden yemek başlıca sebeplerdendir. Ayrıca kuş, kan emen sinek ve benzeri hayvanların gömülmeden bırakılan hastalıklı hayvanın etlerinden beslenmesi ve parçalarını dağıtmasıyla da yayılabilir.
İnsana bulaşma yolu akciğer, bağırsak ve deri yoluyla olur ve deri yoluyla olur. Deri yoluyla bulaştığında pansumanla tedavi edilebilir ancak akciğer ve bağırsakta meydana geldiyse, yani etin yenilmesiyle veya aynı havanın solunmasıyla meydana gelmişse acilen tedaviye başlanması gerekmektedir çünkü ölümcül etkiye sahiptir.
Şarbon hastalığının belirtileri nelerdir?
Şarbon hastalığı insana bulaştığında ortaya çıkan en belirgin belirtiler; vücutta ağrı hissetme ve halsizlik, vücutta kabartılar ve kara kabarcık denilen koyu renkli çıban, iştah kesikliği, mide bulantısı, ateş, kusma ve kanlı ishaldir.
Şarbon hastalığından nasıl korunur ve tedavi süreci nasıldır?
Şarbon belirtilerinin bulunduğu bölgeler genellikle karantina alınarak ve ölü hayvanlar gömülerek hastalığın yayılması önlenmeye çalışılmaktadır. Güvenmediğiniz, sertifikası olmayan, veteriner kontrolü olmadan kesim yapılan yerlerden et almamaya çalışın. Özellikle bu dönemde dışarıda ve evinizde az pişmiş et yememeye özen gösterin. Etlerinizi yüksek ateşte ve iyice pişirin çünkü bu bakteri yüksek ısıya uzun süre dayanamaz.
Eğer şüphelendiğiniz bir belirti varsa hemen en yakın hastaneye başvurmanız gerekmektedir.
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.