Salatayı Sağlıklı Şekilde Tüketebilmenin Sırları

Çeşit çeşit, birbirinden lezzetli salatalar, yaz kış sofraların vazgeçilmezleri arasındadır. Hele sağlığına ve formuna özen gösterenler salata olmadan oturmaz o sofraya. 

Hem yapımı kolay hem sağlıklı hem lezzetli hem de yemeğin yanında tüketildiğinde tok tutma özelliği olan salatalar sofraların baş tacı desek yanılmış olmayız.

Ancak salata tüketimi esnasında yapılan bazı hatalar da yok değil. Örneğin, sadece salata tüketerek kilo verilebileceğini zannedenler için kötü bir haberimiz var; maalesef yalnızca salata yiyerek kilo vermek mümkün değil. Hatta bazen yalnızca salata ile beslenmek tehlikeli bile olabilir.

Sadece salata yiyerek beslenmek vücudun, ihtiyacı olan karbonhidrat ve proteini alamaması ve buna istinaden yağ kaybı yerine kas kaybı yaşaması anlamına gelir. Böyle bir durumda da normal beslenmeye geçildiği andan itibaren kaybedilen kilonun daha fazlası geri alınmış olur.

Salatalara eklenen soslara çok dikkat etmek gerekir. Özellikle bazı soslar fazla miktarda mayonez ve hardal içerebilir. Siz farkına varmazsınız ama yediğiniz salata bir hamburger menüden bile fazla kalori almanıza sebep olabilir. Bu nedenle kullanılan soslara mutlaka dikkat etmelisiniz.

Yukarıda bahsettiklerimiz salatanın yanlış kullanım durumunda meydana çıkaracağı sonuçlardı. Ancak salatayı doğru şekilde tüketirseniz oldukça sağlıklı bir şekilde formunuza kavuşabilirsiniz.

Salatayı sağlıklı bir besin haline getirebilmenin tüm yöntemlerini sizin için araştırdık.

Öncelikle salatayı tek başına bir öğün olarak tüketmekten kaçının. Salata iyi bir lif kaynağı olduğundan, yanında bir yemek ile tüketildiğinde midede şişerek tok hissetmenizi sağlar.

Yemeğe çorba yerine salata ile başlarsanız diğer yemekleri daha az tüketirsiniz. Salatanızın yanında mutlaka yoğurt yemeli ya da ayran içmelisiniz. Salata ve ayran/yoğurdunuz bittikten sonra ana yemek olarak et veya sebze yemeği tercih edebilirsiniz. Yanına bir dilim de esmer ekmek eklemeyi unutmayın.

Salata tüketimiz esnasında yudum yudum yaklaşık 2 bardak su tüketimi sağlarsanız, hissedeceğiniz doygunluk hissi sebebiyle yemeği daha az yemiş olursunuz. Ayrıca bu durum bağırsaklarınızın doğru çalışması için de oldukça sağlıklıdır.

Eğer o anlık şartlarınız sebebiyle bir öğünde yalnızca salata yemek durumunda kalırsanız salatanıza mutlaka et, tavuk, balık ya da yumurta ilave ettirin. Böylece tek çeşit beslenmekten kaçınmış olur ve ihtiyacınız olan diğer maddeleri de vücudunuza sağlamış olursunuz.

Ara ara salatalarınıza haşlanmış kurubaklagil eklemeyi de ihmal etmeyin. Kurubaklagiller hem lif hem protein hem de karbonhidrat bakımından zengin oldukları için salatanızı besleyici hale getirip sizin de uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Ancak kurubaklagil kullanırken 4 yemek kaşığını geçirmemeye özen göstermenizi öneririz. Çünkü 4 kaşık kurubaklagil, bir dilim ekmek ile eşdeğerdir.

Salatanızı çeşitlendirebilmek için dilediğiniz haşlanmış sebzeyi içine ekleyebilirsiniz. Böylece hem gözünüz hem de karnınız doymuş olacaktır, hep pişirerek tüketmeye alıştığımız ıspanak, semizotu gibi bitkileri salatalarınıza çiğ olarak da ilave edebilirsiniz böylece besin değerlerini de kaybetmemiş olur.

Sos hazırlarken de yağı olabildiğince az kullanmaya özen gösterin. Kişi başı 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterli olacaktır. Sosunuzu sirke, limon, az miktar nar ekşisi, nane, fesleğen, sarımsak ve kekik gibi yardımcı maddelerle enfes bir hale getirebilirsiniz. Son olarak, soslarınızda mayonez ve hardal kullanmamaya özen gösterin. Mayonez yerine yoğurt kullanarak da dilediğiniz lezzette soslar elde edebileceğinizi unutmayın.





Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir