Sahurda Çay İçilir Mi?
Ülke olarak çaya olan tiryakilik sebebiyle iftar sonrası ve sahurda mutlaka çay tüketirler. Ama bu yanlış bir alışkanlıktır. Çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerin vücudun enerjisini kısa sürede tükettiği için sıvı kaybına ve halsizliğe sebep olur.
Ramazan ayında iki öğüne düşen beslenme şekli, bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle sahurda tüketilen bazı besinler, gün içerisinde vücudun daha hızlı sıvı kaybetmesine neden olur. Bu sebeple böbreklerde, taş ve kum oluşma riski artar. Yaşanabilecek bu sağlık sorunlarını engellemek için, uzmanlar bazı besinlerin sahur sofralarından kaldırmasını tavsiye ediyor. İşte sahurda tüketilmemesi gereken besinler.
Çayın içerdiği teofilin maddesi idrar yoluyla vücudun fazla su atmasına neden olur. Vücudun susuz kalması, potasyum ve sodyum dengesini bozar. Bu nedenle oruca hazırlık için yapılan sahurlarda çay tüketilmesi önerilmez. Özellikle demli çay, böbreklerde taş oluşumuna neden olduğundan uzmanlar sahurda çay yerine, portakal suyu tüketilmesi gerektiğin vurguluyor. Kafein oranı yüksek içeceklerde vücudun enerjisi kısa sürede tükettiğinden sıvı kaybının yanı sıra halsizliğe de neden olur. Karbonhidrat ve hayvansal yağ bakımından zengin olan yiyecek ve içecekler de vücudun oruç süresinde sıvı kaybetmesini hızlandırır.
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.