Ramazanda Sağlıklı Beslenmek İçin 5 Altın Kural

11 ayın sultanı ramazan ayı geldi... Ramazan ayı huzur, ibadet, dinginlik, şükretmenin gerekliliği ve paylaşmanın önemini anlatan bir aydır bizim için.. Ramazan sofralarımızı kurarken tüm bunlara özen göstermeli ve vücut sağlığının korunması için de dikkat etmeliyiz. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi gündüz saatlerinin de uzun olması nedeniyle vücudumuz yaklaşık 15-16 saat aç ve susuz kalmaktadır. Bu süreçte kendimizi halsiz ve yorgun hissetmemek için iftarda, iftardan sahura kadar olan süreçte ve sahurda dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Peki, ramazan ayında değişen beslenme düzenimizin sağlığımızı olumsuz şekilde etkilememesi için dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? 5 maddeyle ramazan ayında sağlıklı beslenmeyi konuşacak olursak:

1.Mutlaka sahura kalkın: Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalıdır. Midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmelidir. Çok tuzlu, baharatlı, yağlı ve kalorili besinlerle özellikle şarküteri ürünleri tüketilmemelidir.

2.Proteini yüksek besinler tüketin: Süt, yoğurt, ayran, yumurta, peynir çeşitleri gibi besinler tüketilmelidir. Yanına tahıl grubu eklenmeli, sebze ve özellikle su oranı yüksek meyve ile desteklenmelidir.

3.İftarda aşırı tüketimine dikkat: Oruç, su ve zeytin dışında hafif bir çorba ile açılabilir. Az miktarda peynir ve pide ile devam etmek; sucuk, salam, sosis gibi şarküteri gıdaları, yağlı peynirler gibi iftarlıkları aşırı tüketmemek gerekir.

4.Bol su tüketin: İftar ile sahur arasında düzenli olarak bol su içilmelidir. Su içimi çay, bitki çayı, az şekerli limonata, komposto suyu, ayran, süt, kefir, taze meyve suyu gibi içeceklerle desteklenmelidir.

5.Yavaş yemek yiyin: Yemekleri küçük lokmalar halinde, iyi çiğneyerek ve yavaş yemek son derece faydalıdır.




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir