Ramazanda Kilo Kontrolü!

Ramazan ayında oruç tutan bireyler, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelidirler. Genelde 3 - 4 öğünde tüketilen besinler, beslenme düzeninin tamamen değiştiği bu dönemde 2 öğüne sıkıştırılmaktadır. Özellikle tatlı, hamur işleri, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış olmakta, buna karşılık su, sebze ve meyve tüketimi azalmaktadır. Hâlbuki son zamanlarda bu dönemin yaza gelmesi sebebiyle günlük almamız gereken su miktarı ve terle kaybettiğimiz su miktarı birbirini karşılayamamaktadır. Yine bu dönemde protein, vitamin ve mineral oranları değişmemesine rağmen tüketim oranı karbonhidrat ağırlıklıdır. Kilo almamak için sahura mutlaka kalkmak ve hafif gıdaları tercih etmek yerinde olur. 

Ayrıca bazal metabolizma hızının yavaşlaması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen zamanlarına denk gelmesi ve kan şekeri düşüşüne bağlı olarak tatlılara karşı isteğin artması genellikle kişilerin bu dönemde ağırlıklarının artışına neden olmaktadır. İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle midenin doldurulmaması gerekir. Bu durum mide gerginliğine yol açabilmekte tansiyon yükselmesine ve hormonların hızlı salgılanmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda yemek esnasında çok su içildiğinden ister istemez mide ph etkilendiğinden hazım zaten zor olacaktır. Esas su açığını iftardan 2 saat sonra başlatıp içmek en doğru sindirimi sağlayacaktır.

Protein içeriği fazla olan gıdalar hem iftarda hem sahurda tercih edilmelidir. Çünkü midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler. Bunlar yumurta, yoğurt, peynir, tavuk, et, hindi, balık gibi gıdalardır ve ana öğünü teşkil etmelidir. Fakat bu gıdaların yanında mutlaka zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da salata olmalı ki bağırsaklar çalışsın. Kahvaltı şeklinde de bir öğün olabilir.

Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir ki gün boyu susuzluk yaşanmasın. Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalıdır. Bu durumda yorgunluk, dikkatte azalmalar olur. 

Püf Nokta; Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer ve halsizlik, baş ağrısı ve kan şekeri düşmesi görülür.




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir