Nefis, Al Dante Makarna Hazırlamanın Yöntemleri

Herkesin severek tükettiği, öğrencinin ve bekarların yegane kurtarıcısı, öğünlerin tamamlayıcısı yapımı pratik besindir makarna. Yapımı her ne kadar basit görünse de makarnayı lezzetlendirmek onu kıvamına uygun pişirmek marifet ister. Herkes makarna yapabilir fakat herkes makarnayı “Al Dante“ yapamaz. Nedir, Al Dante? Al Dante İtalyanca bir kelimedir ve Türkçe anlamı; ağza alındığında ve ısırıldığında kolayca dağılmayan sertlikte ancak dilin ve dişin hissedebileceği kadar yumuşak olmayan demektir. Bir başka deyişle diri, sıkı ama sert olmayan anlamındadır. Kısacası makarna yapmak göründüğü kadar kolay değildir. Bizde sizlere Al Dante makarnalar yapmanın püf noktalarını anlatalım istedik.

Neden, Al Dante?

Makarna fazla pişirildiğinde yani hamurlaştığında ağızdaki sindirimi daha kısa midede ve bağırsakta ki sindirim daha uzun sürer. Bu nedenle mide ve bağırsakları daha fazla yorar. Oysa ki al dente makarnanın ağızdaki sindirimi daha uzun olduğundan mide ve bağırsaklarda daha kısa sürede sindirilir.

İyi Bir Makarna Yapmak İçin Birinci Kural;

İyi bir makarna yapmak için en önemli faktör makarnanın kalitesinin yüksek olmasıdır. Kötü kalitede bir makarna ile ne kadar maharetli olursanız olun iyi bir makarna yemeği yapmanız mümkün değildir. Bu nedenle makarna alırken özellikle durum buğdayından yapılmış ve iyi kalitede olmasına özen gösterin.

En İdeal Makarna Pişirme Yöntemi Nedir?

İdeal makarna pişirme yöntemi; makarna, su ve tuz miktarlarının oranlarının doğru orantılı olması ile doğrudan ilgilidir. En ideal pişirmede tuz, makarna ve suyun oranı 10 – 100 - 1.000 şeklindedir. Yani 100 gram makarna için 10 gram tuz ve 1.000 gram su kullanılmalıdır. Makarna tencereye su kaynadıktan sonra atılmalıdır. Su miktarı gözünüze fazla gelebilir ancak makarnanın su içerisinde rahat döndürülebilmesi ve birbirine yapışmaması için suyun fazla olması önemlidir. Su miktarı az olduğunda birbirine yapışması ihtimali artar.

Tuz Ne Zaman Atılmalı?

Tuz; su kaynadıktan sonra, makarnayı henüz suyun içine atmadan önce atılmalıdır. Eğer tuz su kaynamadan önce suya atılırsa suyunuz daha uzun sürede kaynar. Eğer tuzu makarnayı suya attıktan sonra eklerseniz bu kez makarna su çekmiş olacağından suya eklediğiniz tuzu çekmeyecektir. Kaynayan suya tuz attıktan sonra, makarna, suyun kaynaması devam ederken suya atılmalıdır. Su fokur fokur kaynamıyorsa makarna iyi haşlanmayacaktır.

Makarna Pişerken;

Makarnayı pişirirken ara sıra karıştırmalı ve kapağını asla kapatmamalısınız. Tencerenin kapağı kapatıldığında sudan çıkan buharın etkisiyle tencere içerisinde basınç oluşur ve bu basınç makarnanın yumuşamasına neden olur. Bu nedenle tencerenin kapağı pişme esnasında kapatılmamalıdır. Ara sıra karıştırılmayan makarnalar ise birbirine yapışacağı için kıvamı istediğiniz şekilde olmayacaktır.

Makarna Nasıl Süzülmeli?

Al dente yaparken, makarna piştikten hemen sonra ocaktan indirin ve metal derin ayaklı bir süzgeç yardımıyla süzün. Ocaktan iner inmez hemen süzülmelidir. Sıcak su içerisinde bekletilen makarna pişmeye devam edeceği için uzun süre kalması durumunda hamurlaşacağını unutmayın. Makarna süzülürken kesinlikle soğuk sudan geçirmeyin. Al dente yapılırken makarna hiçbir zaman soğuk sudan geçirilmez. Soğuk sudan geçirme işlemi yalnızca makarna salatası yapılacağı zamanlarda uygulanan bir yöntemdir. Al dente soğuk sudan geçirilmediği için süzülmesinden soğutulmasına kadar geçen süre içerisinde pişmeye devam edecektir. Bu demektir ki makarna tencere içerisinde kaldıkça hamurlaşmaya ve birbirine yapışmaya başlayacaktır. Bu nedenle al dente yapıldığı zaman makarna süzüldükten hemen sonra servis edilmelidir.

Bir Paket Makarnadan Kaç Porsiyon Çıkar

Makarna ve pilavlarda porsiyon ölçüsü 80-100 gram arası kabul edilir. Bir paket makarnayı pişirdiğinizde (bir paket 500 gram) yaklaşık olarak 250-300 gram kadar su çeker. Böylece 500 gram kuru makarnadan yaklaşık 750-800 gram makarna elde edersiniz. 750-800 gram pişmiş makarnadan ise 8-10 porsiyon elde edebilirsiniz.

Makarna ve Sosun Birlikteliği;

Makarnanızı pişirdikten sonra sos ile servis edecekseniz ki ideali mutlaka bir sos eşliğinde servis edilmesidir, sosunuzun ve makarnanızın sıcaklıkları birbirine yakın olmalıdır. Makarna sıcak sos soğuksa ya da sos sıcak, makarna soğuksa ideal lezzet elde edilemez ve beklediğiniz keyfi alamazsınız.

Hangi Makarna Çeşidinde Hangi Sos Kullanılmalıdır?

Makarnanın daha lezzetli olması ve keyif vermesi için doğru sosu seçmelisiniz. Spagetti gibi ince makarnalar için ince soslar, fırın makarna gibi kalın makarnalar için ise kalın soslar tercih edilmesi daha doğru olacaktır.

Makarna Servisi Nasıl Yapılır?

Makarna servis edilinceye kadar mutlaka sıcak ve hafif nemli olmalıdır. Nemini kaybeden makarna kurumaya ve birbirine yapışmaya başlar. Nemini kaybetmemiş makarna ve sosun lezzeti birbirine daha iyi karışır, çiğnemesi ve yutması daha kolay ve keyifli olur.

Yukarıda Anlattığımız Püf Noktaları Haricinde;

Bazı kaynaklar ve aşçılar makarnanın yapışmaması için pişme suyuna sıvı yağ eklenmesini, süzüldükten sonra da soğuk sudan geçirilmesini tavsiye etmektedir. Bu yöntemler makarnanın özelliklerine göre belki doğru kabul edilebilir ancak al dente pişirme tekniğine göre bu yöntemlerin uygulanması doğru değildir. Bir başka doğru olmayan pişirme yöntemi de suyunun çektirilerek pişirilmesidir. Makarna her zaman bol su içerisinde pişirilmesi gereken bir gıda maddesidir. Al dente yaparken suyun az konulup suyunun çektirilmesi söz konusu olamaz.

İyi Makarna Pişirmek İçin;

Bir diğer önemli hususta satın almış olduğunuz makarnanın paketinin üzerinde yazılı olan hazırlama talimatlarına uygun olarak pişirmektir.




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir