Mutfaklarda Bıçak Kullanımına Dair Önemli Anekdotlar

Mutfakta ilk kural şüphesiz doğru bıçak kullanımıdır. Malum bıçağın yanlış kullanımı bazı ufak tefek kazalara sebebiyet verebilir. Güvenliğin yanı sıra mutfakta hız kazanmak için de bıçak kullanma tekniklerini öğrenip doğru uygulayabilmek gereklidir. 

Sizin için araştırıp, derlediğimiz bu bilgilerden sonra mutfakta yapabildiklerinize şaşıracaksınız, usta şeflere taş çıkartıp hatta belki de mutfakta daha fazla vakit geçirmek isteyeceksiniz. 

O zaman hazırsanız başlayalım:

Şef bıçağı ve özellikleri

Öncelikle ideal şef bıçağının boyutu 20 cm olmalıdır ve sapı ile kesici kısmı arasında bir ağırlık dengesi olmalıdır. Dolayısıyla temin etmemiz gereken şef bıçağı, bu boyut ve ağırlık dengesine uyuyor olmalı, buna dikkat etmeliyiz. Bu denge parçalama, doğrama ve dilimleme işlemleri sırasında işimizi kolaylaştırma ve hız kazandırma konusunda bize yardımcı olacak önemli bir noktadır. 

Sebze bıçağı ve özellikleri

Soyma bıçakları aslında mutfaktaki kurtarıcılarımızdan biridir desek herhalde yanılmış sayılmayız. Soyma bıçaklarının ebatları genelde 7-10 cm arası değişir. Soyma, ayıklama ya da oyma gibi işlerimizi görmesi için iyi bir soyma bıçağının en etkili özellikleri ele oturması ve sivri uçlu olmasıdır. Ele iyi oturan ve sivri uçlu bir soyma bıçağı mutfakta harikalar yaratırken sağ kolunuz olacak bizden söylemesi.

Mutfakta harikalar yaratmak için belirttiğimiz özelliklere sahip bu iki bıçağa sahip olmanız yeterli. Ancak bir diğer önemli noktada bu bıçakların her zaman keskin olması. Kör bıçaklar, hem doğrama esnasında bizi olduğundan fazla zorlar hem de sabit durmadığı için kesme işlemi sırasında kayarak kazalara sebebiyet verebilir. 

Bu nedenle doğru şekilde ve doğru zamanda bıçaklarınızı bilemeye özen göstermenizi ve mutfağınızda bir çelik masat bulundurmanızı öneririz.

Şimdi gelelim aslında basit olan ancak basit olmakla beraber en önemli konulardan biri; bıçak kullanımına…

Şef bıçağı nasıl kullanılır?

Öncelikle işaret parmağı ve başparmak ile bıçağın iç metal kısmı tutulur. Boşta kalan parmaklarla ise bıçağın sapı güzelce kavranır. Bu bıçağı tutan el için uygulanması gereken durumdur.

Peki yiyeceği tutan elimizi ne şekilde konumlandırmalıyız?

Diğer elimizi “pençe tutuşu” diye tabir edilen şekilde yani parmaklarımızı içe doğru kıvırarak tutmalıyız. Bu tutuş sayesinde parmakların, parmak uçlarının ve tırnakların kesilmesine yönelik kaza risklerinin önüne geçilmiş olunur.





Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir