Limon Mu? Sirke Mi? İşte Turşu Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları

Birçok yemeğin yancısı, lezzetli mi lezzetli, sadece ismi geçtiğinde dahi ağızları sulandıran turşu… 

Siz turşunun lezzetli olduğu kadar bağışıklık güçlendirme özelliği olduğunu hatta sağlık için birçok faydaya sahip olduğunu biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız. Turşu, yararlı bakteriler bakımından son derece zengin bir besindir. Bu nedenle bağırsak sağlığını düzende tutmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, metabolizmayı hızlandırmak, kan şekerini dengelemek hatta kansere karşı korumak gibi özellikleri mevcuttur.

Ancak bu kadar çok faydası olan turşunun yapım, saklanma hatta tüketim aşamasında yapılacak birtakım hatalar yararlı bakteri yerine zararlı bakteri oluşumuna sebebiyet vererek sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle turşu kurarken, saklarken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken önemli noktaların göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

Bir defa turşu kurulacağı vakit kullanılacak meyve veya sebzelerin özenle seçilmesi oldukça önemlidir. Kesinlikle seçeceğiniz malzemelerin taze, hasarsız ve kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Seçeceğiniz meyve veya sebzeler çürümeye ya da bozulmaya yüz tutmuşsa turşunuzda zararlı bakteriler üreyebilir ve bu durum besin zehirlenmesine kadar yol açabilir.

Turşu kuracağınız kapta son derece önemlidir. Kesinlikle plastik yerine cam kaplar kullanmaya dikkat edin. Çünkü plastik kaplar sağlığa uygun değildir ve kapların içerisindeki kanserojen maddeler turşuya geçerek sağlık için ciddi problemler meydana getirebilir. Bu nedenle seçeceğiniz kaba özen göstermelisiniz.

Turşunuzu kurmadan önce hem kullanacağınız sebze/meyvelerin hem de turşunuzu kuracağınız kabın güzelce temizlenmesi gerektiğini unutmayın. Güzelce temizleyin ancak sonrasında hiçbir temizlik maddesi kalıntısının kaplarınızda kalmadığına emin olun.

Turşunuzu hazırlarken meyve/sebzelerinizi koyacağınız tuzlu suyun temiz olması son derece mühimdir. Bu nedenle tertemiz normal içme suyu kullanarak içiniz rahat bir şekilde turşunuzu kurmanızı öneririz.

Tuz turşunun en olmazsa olmaz parçalarından bir tanesidir. Turşunun oluşum sürecinde yararlı bakterilerin üremesi için turşuda yeterli miktarda tuz bulunması gerekmektedir. Şayet turşunun tuzu az ise, turşuda yumuşama, suyunda ise bulanıklaşma meydana gelir. Öte yandan tuzu fazla ise hem olgunlaşma süresi uzar hem de tadı rahatsız edici şekilde tuzlu olur. Bu nedenle tuz ayarlama kısmına çok dikkat etmek gerekir.

Hatta bir ufak ipucu daha, şayet turşunuzun yumuşamasını istemiyorsanız sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edebilirsiniz. 

Turşunuzu asitlik oranı az olan bir sebze veya meyve ile kuracaksanız bir tık daha fazla tuz koymanız gerekebilir. Ancak fazla tuzlu olup sağlık açısından da zarar arz etmemesi için limon tuzu kullanabilirsiniz. Bu aşamada sirkeden de destek alabilirsiniz böylece zararlı bakterilerin oluşumu da engellenmiş olacaktır.

Turşunuzu kurduktan sonra bekletme aşamasında yapmanız gereken; bekleteceğiniz ortamın hem karanlık olmasına hem de 18-20 derecelik bir yer olmasına özen göstermek olacaktır. 20 derecenin üstü 18 derecenin ise altı olan bir yer maalesef ideal turşu oluşumunu engellerken aynı zamanda emeklerinizin de ziyan olması anlamına gelir. Bu nedenle bu derece miktarına özen göstermelisiniz. En doğru sonuçlar elde edebileceğiniz bekletme süresi ise 4-6 haftadır.

Sebze ve meyveleriniz mayalanmaya başladığında üzerinde oluşan beyaz tabakaya dikkat etmek gerekir. Beyaz tabaka görüldüğü anda hemen almakta fayda vardır. Şayet bu tabaka hemen alınmazsa küf oluşumuna sebebiyet vererek turşunuzun bozulmasını sağlayacaktır. 




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir