Kıymanızın Bozulduğunu Anlamak İçin Pratik Bilgiler
Etin en çok tüketilen şekli kesinlikle kıymadır. Türk yemeklerinin ana maddelerinden biri sayılabilir. Bazen etten kendimiz çektiriyoruz bazen de hazır kıymalar alıyoruz. Peki taze kıyma nasıl olur ya da dolabımızda kıymanın bozulup bozulmadığını nasıl anlayabiliriz.
1- Rengi her şeyi anlatır.
Göz ile belki de anlamamızı sağlayan en önemli faktör rengidir. Kırmızı veya pembemsi yapısı grileşmeye başladıysa maalesef kıymanız bozulmaya başlamış demektir.
2- Doku testi yapın ve yapışkanlık seviyesini ölçün.
Elinize aldığınız kıyma cıvık ve yapışkan bir hal almışsa bozulma başlamış demektir.
3- Koklayın.
Tabi ki bozulan kıyma hoş olmayan kokular yaymaya başlar. Ekşi ve keskin bir kokusu olmaya başlar. Hoş olmayan bu koku zaten size her şeyi açıklamaktadır.
Peki aldığınız ya da Kurban Bayramından sonra çektirdiğiniz kıymaları uzun ömürlü olması için nasıl saklamalısınız?
Donmuş kıymanızı eğer bir kere bozdurduysanız kesinlikle tüketmelisiniz. Çünkü çözülen kıyma bakteri üretir ve tekrar dondurmak hiç mantıklı değildir. Örneğin tek seferde iki kilo kıyma aldınız. Bunu porsiyonluk olarak parçalara ayırıp yassı formada buzdolabı poşetlerine koyarsanız hem daha kısa sürede dondurursunuz hem de dolabınızda daha az yer kaplamış olur. 200 gramlık ya da 100 gramlık yemeklik, köftelik diye ayırdığınız da çok daha rahat edeceksinizdir.
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.