Kış Aylarının Vazgeçilmezi Hamsi
Hamsi 10 ila 18 cm arasında değişen ve ülkemizde en çok tüketilen balıkların başında gelir. Gündüzleri daha açık kesimlerde bulunurken geceleri sahil şeridine yaklaşır. Kışın göç yapan hamsiler ılık suları daha çok sevmektedir.
Dünya üzerinde yedi tane çeşidi olduğu bilinmektedir. Bunlar Güney Avrupa hamsisi, Avustralya hamsisi, Japonya hamsisi, Arjantin hamsisi, Peru hamsisi, Kaliforniya hamsisi ve gümüş hamsisidir. Ekonomik olarak uygun ve lezzet açısından muhteşem olan hamsinin yanında ülkemizde istavrit, palamut ve sardalya da oldukça fazla tüketilmektedir. Eti yumuşak kılçıkları ise çok ince yapıdadır. Yasal olarak ekim ila nisan arasında avlanılmaktadır. Bilinçsiz avlanmak küçük boyutlardaki hamsisinin avlanması doğal dengeyi bozmaktadır.
Hamsinin içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?
Bütün balıklarda olduğu gibi bol miktarda omega 3, A, E vitamini barındırmaktadır. B12 vitaminin yanında iyot, çinko, potasyum, selenyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve bolca fosfor bulunmaktadır.
Hamsinin yararları nelerdir?
- Kandaki yağ oranı olarak bilinen trigliseridi düşürmektedir. Bu sayede hem kolesterolle iyi gelmektedir hem de kalp damar sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
- İçerisinde bulundurduğu vitaminler sayesinde migrene iyi gelmektedir.
- Kemik sağlığı acısından önemlidir. Kalsiyum sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır.
- Zeka gelişiminde ilk sıralarda yer alır.
- Cildi gençleştirirken göz damarlarına faydalarıdır.
Hamsinin pişirme metotları nelerdir?
Hamsi ülkemizin her yöresinde kızartma, buğulama ve fırınlama teknikleri ile pişirilerek tüketilmesine karşın Karadeniz Bölgesi’nde bir kültür haline gelerek çeşitli şekillerde kullanılıyor.
Hamsi çorbası, hamsi mücveri, hamsili mısır ekmeği, hamsili börek, hamsili poğaça, hamsili pilav, hamsi salatası, kiremitte hamsi, hamsi salamurası, tuzda hamsi, hamsi kuşu, hamsi dolması, hamsi köftesi, hamsi sarma ve sebzeli hamsi, Karadeniz yöresine özgü hamsi yemeklerinden bazılarıdır.
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.