Kek Yapmanın Püf Noktaları

Kabarmış bir kekin bizlere nasıl mutluluk verdiğini biliyoruz. Ancak her zaman istediğimiz gibi puf puf kabaran yumuşacık kekler yapamıyoruz. Bin bir hevesle başladığımız kek maceralarının sonu hüsranla bitmesin diye sizler için araştırdık. İşte 14 adımda güzel kek yapmanın sırları

1. Öncelikle kullanacağınız tüm malzemelerin oda ısısında olmasına özen gösterin. Özellikle yumurta, süt, yoğurt, kabartma tozu soğuk olmamalı. Bu yüzden malzemelerinizi kek yapmaya başlamadan en az 15 dk önce dolaptan çıkarın. Tüm malzemelerin oda ısısında olması kekinizin doğru pişmesine, kabarık bir kıvamda olmasına etki edecektir.

2. Hamuru hazırlamadan önce kek kalıbını hazırlamalısınız. Çünkü hamurun beklememesi gerekiyor. Kalıbımızı hamuru çırpmadan önce hazırlamalı ve hazır bulundurmalıyız. Önce kalıbı margarinle yağlayın. Margarin; kek kabarırken kenarlara tutunabilmesi içindir. Sonra 1 yemek kaşığı un serpin. Kalıbı sallayıp unun her yere yapışmasını sağlayın. Unun fazlasını dökün. Bu şekilde kek pişince hiç yapışmayacak ve kolayca kalıptan çıkacaktır.

3. Mutfağımıza aldığımız her üründe olduğu gibi kek yaparken de kullandığımız malzemelerin taze ve son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edelim. Bu husus hem sağlığımız hemde kek için önemli bir unsur.

4. Kekleri fırına vermeden önce fırını mutlaka ısıtalım. Hiç bir kek soğuk bir fırına atılarak pişirilmez. Bu durum yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Önceden ısıtılmış bir fırında pişirilmiş kekler, hacimli, düzgün dokulu, iyi pişmiş keklere dönüşür.

5. Güzel bir kekin ilk adımı yumurtaları kaba kırıp, üzerine şeker ilave ederek başlar. Bu aşamada şeker eriyene kadar düzgün bir biçimde malzemeleri çırpmak çok çok önemli. Karışım köpük köpük olup beyazlayana kadar çırpılmalıdır. Çünkü kekin kabarması için şekerin tamamen erimiş olması gerekir.

6. Yumurta ve şeker iyice çırpıldıktan sonra sonraki adım sıvı olan malzemelerin eklenmesidir. Süt, sıvı yağ gibi tarifinizdeki tüm malzemeleri ekledikten sonra tekrar çırpmalısınız. Sünger gibi bir kek yapmak için yoğurt; yumuşak ve ıslak gibi bir kek yapmak için süt koymalısınız.

7. En önemli konuya gelecek olursak; un, kabartma tozu gibi kuru malzemeleri mutlaka eleyerek kullanın. Unu eleyerek eklemek unun havalanmasını sağlıyor, diğer malzemelerle daha kolay bütünleşmesine ve kekin kabarmasına yardımcı oluyor.

8. Var ise kuru malzemelerinizi ( dövülmüş ceviz, fındık, kuru üzüm, damla çikolata vb.) ekleyin. Bu aşamada çırpıcınızı bir kenara bırakın. Bu tür malzemeleri ekledikten sonra spatula kullanarak karıştırmalısınız. Un kırıntısı, un topağı kalmamasına dikkat ederek alttan üste doğru hareketlerle malzemeleri birbirine yedirmelisiniz. Bu şekilde karıştırmak kekin dokusunun hafif nemli ve lezzetli olmasını sağlayacaktır.

9. Kek hamurumuz hazırlandığına göre sıra geldi kek kalıbına aktarmaya. Hazırlanan kek hamurunu önceden yağlanmış, unlanmış kalıba yavaşça dökmelisiniz. Hızlı dökerseniz içinde hava kabarcıkları olur. Hamur tamamen döküldükten sonra kalıbı mutlaka 3 kere tezgaha vurmalısınız. Bu kabarcıkları azaltmak içindir.

10. Keki tarifinize göre 150-180 derece arasında pişirmemiz gerekir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Ve en önemli noktalardan biri, keki fırına verince ilk 20 dakika kapağını açmamalıyız, yoksa kek söner.

11. Mutlaka fansız programda kek pişirin. Fırın telini orta tezgaha yerleştirin. Fırınınız bir tarafa çok fazla ısı veriyorsa kekin yönünü değiştirin. Ancak fırının kapağını sürekli açmayın, çünkü soğuk hava ile temas eden kek söner.

12. Pişme süresi fırına göre değişiklik gösterebileceği gibi ortalama 25-35 dakika arası sürecektir. Pişip pişmediğini anlamak için bıçak yerine kürdan kullanın. O şekilde kontrol edin. Kürdan temiz çıkmışsa kekiniz oldu demektir.

13. Pişen keki fırından hemen çıkarmayın. Kek piştikten sonra fırını kapatıp 10-15 dk. içinde dinlendirin. Sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Mutlaka kekin ılıması gerekiyor. Soğumaya yakın kalıbı ters çevirdiğinizde çok rahat çıkacaktır. Ilımadan çıkarmaya kalkışırsanız kek parçalanacaktır.

14. Son olarak kalıptan çıkardığınız kek ılıyana kadar kesinlikle kesmeyin. Mutlaka ılık olsun. Hem rahat dilimlenecek hem de hazır kek gibi pürüzsüz olacak. Sıcakken keserseniz hem parçalanır hem ufalanır.

Ve kekiniz hazır. Dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi, aslında kabaran yumuşacık kekler yapmak sandığımız kadar da zor değil. Yukarıda verdiğimiz püf noktalarına dikkat ettiğiniz sürece sizler de misafirlerinize enfes kekler yapabilirsiniz. Size de sadece evinizi mis gibi kek kokularının sardığı keyifli saatler geçirmek kalır. Şimdiden afiyet olsun.




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir