Kabak Faydaları
Kabağın tarihi günümüzden 7 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Arkeologların yaptığı çalışmalarda kabakla ilgili en eski bulgulara Meksika’da rastlanmıştır. Yani kabağın da anavatanı Amerika Kıtası’dır. Kabağın Amerika’dan Avrupa’ya oradan da Anadolu’ya geçtiği düşünülmektedir.
Türk mutfağında sık kullanmaya alışık olduğumuz bu meyve lezzetli yemekler, enfes tatlılar hazırlamamız için ana malzeme olarak öne çıkar. Kabak, hemen her mevsimde bulunması ve genelde uygun fiyatlı olması nedeniyle sofralarda yaygın olarak yer alır.
Bilinen Kabak Türleri
Sakız Kabağı:
Kabak türlerinden olan sakız kabağı en çok ana yemek malzemesi olarak kullanılır. Bu kabak türü açık yeşil renktedir, daha çok sarıya çalan bir rengi vardır. İnce ve uzunca bir yapısı vardır. Bu kabak türüyle hazırlanan en yaygın yemek kabak kalyesi ve kabak dolmasıdır.
Helvacı Kabağı:
Gri ve basık bir kabak türü olan helvacı kabağı turşu ve tatlı yapımında bolca kullanılır. Kırmızı renklidir.
Bal Kabağı:
Bu kabak türü oldukça iri, basık-yuvarlak, aynı zamanda uzunca bir görünüme sahiptir. Bal kabağı çarpıcı bir turuncu renktedir. Daha çok tatlı olarak yenir. Bu nedenle şekerle pişirilmektedir.
Asma Kabağı:
Daha çok bahçelerde ve bostanlarda görülen bu kabak türünün dikkat çeken bir görünümü vardır. Yerini severse boyu 2 metreye kadar ulaşır. Asma kabağı suyu çok sever, bu nedenle suyun çok olduğu yerlerde daha kolay yetiştirilir.
Oldukça besleyici bir sebze olan kabak, C ve B vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahiptir. Özellikle yaşlanmaya karşı antioksidan özelliği ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle C vitamini, günümüzde en çok aranan vitaminlerin başında gelir. 100 gram kabakta yaklaşık olarak 17 mg C vitamini bulunur. Günlük ortalama 75-90 mg C vitamini ihtiyacımızın önemli bölümünü kabak ile karşılayabiliriz.
Demir ve bakır yönünden de zengin olan kabak, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarlar) kendilerini yenilemek için ihtiyaç duydukları temel bileşenleri besinler yoluyla karşılamamızı sağlar. Zengin demir ve bakır içeriğiyle kansızlık sorununun da doğal çözümünü oluşturur. Kansızlığın temel nedeni demir eksikliğidir. Kan hücrelerinin az olmasından kaynaklanan bu rahatsızlık halsizlik, enerji kaybı, baş dönmesi gibi birçok belirtiyle ortaya çıkar. Kırmızı kan hücrelerinin temel görevi organlara oksijen taşımaktır. Kan hücreleri az olursa organlara giden oksijen de az olur.
Kabağın bilinen başka bir özelliği de yağ oranının düşük olmasıdır. İçeriğinde fazla yağ bulundurmaması nedeniyle kalp sağlığını korur. Kalple ilgili bir rahatsızlığı olanlar bu meyveyle hazırlanmış yiyecekleri rahatlıkla tüketebilirler.
Vücutta serbest radikallerin önlenmesi, kanser oluşumunun önlenmesi adına oldukça önemlidir. Kabak da bahsettiğimiz bu serbest radikallerin önlenmesi için gerekli olan antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca zengin C Vitamini içeriğiyle de çeşitli kanser türlerini önlemede etkilidir.
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.