Hangi Ot Çeşitleri Nelere Faydalıdır?

Bazı otlar için evrenin bize mucizevi armağanları desek yanılmış olmayız. Pek çok ot çeşidi uzun yıllardan beri birçok hastalığa şifa amaçlı kullanılmaktadır. Burada doğru bitki çeşitlerini öğrenebilmek ve reçeteyi ona göre hazırlayabilmek büyük önem taşımaktadır. Bu bitki çeşitleri sadece ilaç yapımlarında değil bitki çayı olarak ve bazı yörelerde enfes yemekler olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Eski zamanları göz önünde bulunduracak olursak ilaç formüllerinin baş kahramanı hep bu şifalı bitkiler olmuştur ve gerçekten bin bir derde de deva olduğu ispatlanmıştır.

Peki, bu şifalı bitki çeşitleri hangileridir? Bu bitkiler nelere iyi gelmektedir?

Şifa kaynağı ot çeşitlerini ve nelere fayda sağladıklarını sizler için araştırdık.

Karayılan otu: Özellikle kadınlarda menopoz dönemlerinde sık sık meydana gelen ateş basması durumlarında kullanılır.

Yabani yer elması: Hormon tedavilerinde kullanılan bitki çeşididir.

Aslan kuyruğu: Sakinleştirici etkiye sahip bir bitkidir. Bu nedenle depresyon tedavilerinde kullanılır.

Adaçayı: Birçok derde deva olan ve çayı sevilerek tüketilen bir bitki çeşididir. Özellikle limon ve bir çay kaşığı bal ilave edildiğinde doğal ilaç görevi görür. Bir de adaçayının kötü enerjiyi kovduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle uzun yıllardır bulunulan ortamlardaki kötü enerjiyi kovmak için tütsü olarak kullanılmaktadır.

Mavi mine çiçeği: Organlar üzerinde hem yenileyici hem de iyileştirici etkileri olduğuna inanılan, sağlık için oldukça faydalı bir bitki türüdür.

Ginseng: Sinir hastalıklarında ve aynı zamanda yaşlanma karşıtı olarak hem ilaçlara hem de kozmetik ürünlerine ham madde olarak eklenen bitki çeşididir.

Alıç: Kalp hastalıklarına karşı faydalı bir bitki çeşididir.

Karahindiba: Enfeksiyona bağlı hastalıklara karşı çok etkilidir. Kanser hücreleri ile de savaşır. Aynı zamanda oldukça zengin bir beta-karoten kaynağıdır. Ramazan aylarında şerbet yapımlarında da tercih edilen ve sevilen bir bitki çeşididir.

Hayıt: İçeriğindeki demir sayesinde kansızlığa iyi gelen hayıt otu, kısırlığa, adet düzensizliğine ve erkeklerde prostat hastalıklarına da iyi gelmektedir.

Zencefil: Zencefil pek çok derde deva olan bitkilerden biridir. Hem ilaç tedavilerinde hem de çay olarak sıklıkla tüketilir. Hoş aromasıyla sağlıklı içeceklere de ilave edilen zencefil, çok önemli bir bağışıklık sistemi güçlendiricidir. Bu özelliği sayesinde hastalıkların tedavisinde hemen zencefile başvurulur.

Isırgan otu: Dolaşım sistemi sorunlarına ve cilt hastalıklarına/problemlerine karşı oldukça etkilidir. Saçlara da iyi gelir.

Kekik: Tüm vücuda katkısı olan bir bitkidir. Baharat olarak kullanılmasının yanı sıra çay olarak da sevilerek tüketilir.

Aslanpençesi: Bu şifalı bitkinin en bilinen özellikleri; bir türlü kapanmayan yaraların tedavisinde ve güçsüzleşen kasların kuvvetlendirilmesi için kullanılıyor olmasıdır. Aynı zamanda çeşitli kadın hastalıklarına karşı da tedavi niteliğinde bir bitkidir.

Çörekotu: Faydaları saymakla bitmeyecek çörekotu pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Özellikle hamur işlerinin üzerine çok yakışır.





Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir