Gıdaları Nasıl Donduralım

Gıdaları Nasıl Donduralım

Donuk gıdalarla ilgili en çok kafa karıştıran nokta dondurmak ve donuk saklamaktır. Dondurma işlemi endüstride -40ᵒC’de ve özel bölümlerde yapılmaktadır. Hızlı, tekli dondurma denilen yöntemle kısa süre içerisinde bünyesindeki suyun dondurulmasıdır. Bu işlemin hızlı yapılmasının amaçları;

Hücre içi sıvısının dışarıya akmadan dondurulması ve böylelikle ürünün fiziksel yapısının bozulmasının engellenmesi

İşlem süresini mümkün olduğunca kısa tutarak ürünün mikrobiyal bozulma riskinin azaltılması

Ürünleri tek tek dondurarak çözündürme aşamasının kısa sürmesinin ve kullanıma gerekecek kadar ürün çözündürülmesinin sağlanmasıdır.


Evlerde Dondurma İşlemi Yapmak İçin Uyulması Gereken Kurallar

Donuk tüm ürünlerin saklanması gereken sıcaklık -18ᵒC ve altıdır. Bu sebeple de evlerde sahip olduğumuz derin dondurucular aslında ürünü dondurmak için değil, donuk olarak saklamak amaçlı cihazlardır. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte ev tipi cihazların da hızlı şoklama özelliğine sahip bölümleri geliştirilmiştir. Bununla birlikte evlerde dondurma işlemini yapmak için uyulması gereken bazı kurallar vardır:

Dondurulacak gıda olabildiğince küçük miktarda porsiyonlanmalıdır.

Dondurucu cihazın hızlı şoklama ünitesinde, üst üste yığmadan, tek sıra olarak dondurulmalıdır.

Bezelye, barbunya, vs gibi sebzeler önce kısa süre haşlanıp sonra buzlu suya alınarak şoklanmalı ve hızlıca kurutulup öyle dondurulmalıdır.

Tüm et ürünleri yine küçük porsiyonlar halinde dondurulmalı ve kısa sürede tüketilmelidir.

Çözdürülecek olan besin buzdolabında bekletilirken mutlaka bir kap içerisine konulmalıdır. Aksi halde çözme işlemi sırasında besinden damlayacak sular başka bir besine bulaşarak çapraz kontaminasyona sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda da besin zehirlenmeleri ortaya çıkabilir. Çözdürülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir