Gıda Takviyeleri Nedir?

Gıda Takviyeleri Nedir?

Son zamanların modası gıda takviyeleri hakkında birkaç bilgi verelim.

​Gıda takviyesi 5996 sayılı Kanun kapsamında "normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler" olarak tanımlar.


Türk Gıda Kodeksi Tebliğ’de belirtildiği üzere; takviye edici gıdalar son tüketiciye sadece hazır ambalajlı olarak sunulur. Bu ürünlerin etiketlemesi oldukça önemlidir ve etikette yazılması gerekenler sıkı kurallara tabidir. Takviye edici gıdaların etiketinde, sunumunda ve reklâmında; bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren veya böyle özelliklere atıfta bulunan ifadeler yer alamaz.

Ülkemizde sık kullanılan gıda takviyelerinin başında multivitamin ve balıkyağı kapsülleri yer almaktadır. Özellikle yaşlı bireylerde B12 vitamini emilimi yaş ilerledikçe azaldığı için multivitamin desteği uygulanmaktadır.

Sağlığınıza fayda sağlayacağını düşünürken fazla miktarda aldığınız gıda takviyeleri, hücresel toksisite (zehirlilik) diğer besinlerin emiliminin azalması gibi bazı problemlere yol açabilir. 

Gıda takviyesi almak ne zaman anlamlıdır?

Gıda alerjisi gibi sağlık durumu bazı gıdaları tüketmeye elverişli olmayan kişiler eksik besin değerlerini bu tarz ek takviyelerle dengeleyebilir. 

Bazı besinlerin emilimini engelleyen karaciğer veya gastrointestinal hastalıkları olan kişiler doktor tavsiyesi üzerine kullanabilir. 

Günde 1,500 kalorinin altında alabilen kaloriden kısıtlı diyeti olan kişiler de doktorlarına danışarak kullanabilir. 

Hamile olan veya hamilelik planlayan kadınlar için gebeliğe özgü bazı vitaminler kullanmaları hem kendileri hem bebek sağlığı için oldukça önemlidir. 

Güneş ışığına fazla maruz kalmamış ve D vitamini eksikliği olan kişiler bu eksikliği bu şekilde rahatlıkla giderebilir. 

B12 vitamininin emilimi yaş ilerledikçe azaldığı için ihtiyacı olduğu tespit edilen 50 yaş üstü kişiler kemik sağlıkları için kullanabilir. 

Tebliğ dışı gıda takviyelerinde çoğunlukla sildenafil, sibutramin, tadalafil vb. gibi ilaç etken maddeleri bulunmaktadır. 




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir