Evde Tarhana Nasıl Hazırlanır?

Tarhana mutfakların olmazsa olmazlarındandır. Türk sofralarının en sevilen ve vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Türk mutfağını ifade eden geleneksel bir tattır. Tarhananın önemli bir noktası iyice kurutulması olduğundan dolayı yaz ayları tarhana hazırlamak için önemli bir zamandır. Ancak tarhana hazırlamanın önemli püf noktaları vardır ve hazırlamadan önce bu püf noktalarını iyi bilmek gerekir. 

En çok tercih edilen tarhana çeşitlerinden birisi toz tarhanadır. Toz tarhananın yapım aşamasından ve en son tarhana yapmanın ve saklamanın püf noktalarından kısaca bahsetmek isteriz.

Toz tarhana nedir? Yapım aşaması nasıl gerçekleşir?

Toz tarhana hemen herkes tarafından bilinen tarhana çeşididir. Şehirlere göre farklı tarhana çeşitleri de bulunmaktadır. Ancak biz klasik tarhanadan bahsetmek isteriz. Dışardan da temin edilmesi mümkündür ancak evde kendileri yapmak isteyenler için de işte tarif ve ölçüleri:

Toz tarhananın malzemeleri:

- 1 kg domates

- 1 kg kırmızı biber

- 1 kg soğan

- 1 kaşık domates salçası

- 1 kaşık biber salçası

- 3 kaşık yoğurt

- 10 gr yaş maya

- Aldığı kadar un

- 1 bardak tuz

- Damak zevkinize göre dilediğiniz baharatlar

Yapılışı:

Öncelikle biberleri, soğanları ve domatesleri derin bir tencereye koyun. Üzerine 2 su bardağı su ilave ederek malzemeleri haşlayın.

Sebzeler yumuşayınca sebzeleri ocaktan alıp güzelce süzebilirsiniz. Sonrasında- ki bu kısım önemli sebzeleri geniş bir kaba alarak içine yoğurt ve suyla açtığınız yaş mayayı ekleyin.

Tüm malzemeleri eşit halde güzelce karıştırın ve unu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurun. Hafif cıvık bir hamur elde etmeniz önemli.

Elde edilen hamuru 5 saat kadar dinlenmeye bırakın. Sonrasında biraz daha un ilave edip yoğurmaya devam edip, dinlenmeye bırakın.

Hamurun 3-4 gün dinlenmesi ve bu süreçte her gün biraz daha un ilave edip yoğurmak önemli.

Bu dinlenme süresinin sonunda iyice ekşidiğine emin olduğunuz tarhana hamurunu parçalara ayırıp serin ve güneş gören bir yerde kurumaya bırakabilirsiniz.

En az 2 gün iyice kuruması önemli. Sonrasında robottan geçirip toz hale getirebilirsiniz. Bu kadar basit, tarhananız hazır bile.

Tarhana hazırlamanın ve saklamanın püf noktaları nelerdir?

Öncelikle tarhananızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız yapmanız gereken en temel nokta tarhanayı iyice kurutmaktır. Eğer tarhana iyice kurumaz, nemli kalırsa bozulur ve ne yazık ki emekleriniz boşa gitmiş olur. O nedenle iyice kurutmaya özen göstermelisiniz. Eğer tarhanayı kurutacağınız yerin çok güneş görmediğini düşünüyorsanız 70-80 dereceye ayarladığınız fırınınızı da kurutmak amaçlı kullanabilirsiniz.

Bir de başka önemli bir anekdot; tarhana yapımında kullanacağınız yoğurdun kalitesi de son derece önemlidir. Yoğurdun bozuk olmadığına ya da bozulmaya yakın olmadığına kesinlikle emin olmalısınız.





Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir