En İyi Mutfağa Sahip 11 İl

Avrupa ve Asyayı birleştiren Türkiye; kuşkusuz yemek kültüründe çok canlı bir yerde bulunmaktadır. Türk mutfağını diğer mutfaklardan ayıran temel özelliği diğer mutfaklar gibi karakteristik bir özelliğinin olmaması. Daha da açmak gerekirse; Ortadoğu mutfağı deyince akla ilk olarak et ve et ürünleri gelir veya Akdeniz mutfağı deyince akla ilk olarak sebze ve balık yemekleri gelir. Türkiye’nin bulunmuş olduğu coğrafi konum ve birçok medeniyete yapmış olduğu ev sahipliği nedeniyle mutfak kültüründe çeşitlilik ve bir melezlik söz konusudur.

Kısa bir girişten sonra şu soruyu sorabiliriz: Peki Türkiye’nin en iyi mutfağına sahip iller hangisi? Kuşkusuz bu soruya cevap vermek zor ve bir sıralama yaptığımız takdirde bazı hemşerilerimiz yanlış anlayabilir. Bu yazıda yapılmak istenen en iyi mutfağa sahip ili seçmek değil aksine okuyucuya iyi mutfağa sahip illeri tanıtmaktır. Buradan hareketle en iyi mutfağa sahip illeri tanıtabiliriz:

İstanbul: Gastronomi Şehri

İstanbul’da rahatlıkla Anadolu’ya ait tüm mutfakların lezzetlerini bulabilirsiniz. İstanbul’un sahip olmuş olduğu yöresel restaurantlarla muadillerine göre eşsiz fırsatlar sunmaktadır. İstanbul kebabın en lezzetlisine, zeytinyağlıların en tazesine, mezelerin en güzelini tadabilirsiniz. İstanbul mutfağı bir nevi Türkiye mutfağı diyebiliriz.

Kastamonu: Saklı Cennet

Herkesin şaşıracağını biliyoruz. Fakat Kastamonu mutfağıyla birçok ülke mutfağını geride bırakacak lezzetlere sahiptir. Bir rivayete göre kente özgü 812 çeşit yemek bulunmaktadır. Son yıllarda başarılı pastırma yapımıyla adından sıkça söz ettiren Kastamonu; tirit, tavuk suyu çorbası, ve et ile yapılan yemek çeşitleri ile mutfak kültürümüzde önemli bir yere sahiptir.

Gaziantep: Mutfağın Başkenti

Gaziantep deyince kebap, baklava, katmer, patlıcan dolmaları akla gelir. Türk mutfağı ile Ortadoğu mutfağının birleşiminden oluşan Gaziantep mutfağı gurmelerin değişmez illerinin başında gelir. Gaziantep’e yolunuz düştüğünde fıstıklı kebap, ince hamurlu lahmacun, kaymaklı katmer ve kebap çeşitlerini denemeden gelmeyin.

Konya: Mevlana Mutfağı

Aşçısına ilk defa anıt defa anıt yaptıran şehir olarak dünya tarihine geçen Konya, kadim bir mutfak geleneğine sahiptir. Ateş Baz-ı Veli, adına anıt yaptırılan ilk aşçıdır. Çebiç, kuzu ciğer sarması, fırın kebabı, bamya çorbası, ve olmasa olmazı etli ekmek...

Malatya: Şaşırtıcı Mutfak Kültürü

Malatya Mutfağı Doğu Anadolu Mutfağından farklıdır. Malatya mutfağı hem et hem de bakliyat olarak gelişmiştir. İlk bahar aylarında Malatya’ya yolunuz düşerse mutlaka ama mutlaka kiraz yaprağından yapılan yoğurtlu yaprak dolmasını deneyiniz. Ayrıca tavşanlı yufka, nohutlu kaburga, kağı kebabı, kayısı kebabı, boyun dolması, haşlanmış içli köfte, ekşili köfte ve niceleri...

Trabzon: Kuzey’in Lezzet Avcısı

Vakfıkebir ekmeği, kolot ekmeği, sütlacı, kuymak, laz böreği ile damakları çatlatmaktadır.

Medeniyetlerin Buluştuğu Şehir: Mardin

Mezopotamya ovasının tüm bereketini lezzetlerine aktarmış müthiş bir lezzet bölgesidir. İçli köftesi, lahmacunu, kaburga dolması, mardin kebabı damakları fethetmiştir.

Lezzetli Kebaplar: Diyarbakır

Birden çok etnik kimliği barındıran Diyarbakır, bu folk kültürünün etkisiyle çok geniş bir mutfak kültürüne sahiptir. İç pilavı, günün her saatinde tüketilen ciğer kebabı ve burma kadayıfı dünyada insana cenneti göstermektedir.

Adana: Kebabın Başkenti

Torosların yüksek ovalarında beslenen hayvanların etlerinin lezzeti yemeklere yansımıştır. Kentte 24 saat ciğer, şırdan, mumbar, peynirli su böreği, kırk kat, adana kebabı kentin sembolleri arasına girmiştir.

Egenin İncisi: İzmir

Doğaya en saygılı mutfak olan İzmir; sebze yemeklerinin başkenti konumundadır.

Melez Mutfak: Antakya

Bir tarafından Ortadoğunun getirdiği et kültürü bir taraftan Akeniz mutfağının getirdiği zeytinyağlı kültürü... Hatay işte bu iki keskin mutfağın tamda ortak noktasında bulunmaktadır. Zengin mutfak kültürü birbirinden lezzetli baharatları ile coğrafyamızın nadide mutfağıdır.




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir