Düdüklü Tencere Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Öncelikle bizce kesinlikle düdüklü tencere fobisi diye bir şey var :) çoğu insan belki de küçüklüğünden beri çıkardığı sesi duyunca hemen kaçar ya da her daim temkinli ve uzaktan uzağa yaklaşır düdüklü tencereye. E tabi aslında haksız da sayılmazsınız çünkü çok büyük avantajları olduğu gibi dikkatli kullanılmadığı takdirde maalesef büyük zararları da olabiliyor düdüklü tencerelerin.

Kısaca avantajlarından bahsedecek olursak, bir kere yemeklerin pişme süresini kısaltması ve yiyeceklerin besin değerlerini koruması en önemli özellikleri arasında sayılabilir.

Ha tüm bunların yanı sıra yemek pişerken mutfağı kokutmaması da cabası elbette. Ama avantajlarının aksine bazı dezavantajları da mevcut. Gerçekten dikkatli kullanmak ve bazı kullanım kurallarına harfi harfine uymak gerekiyor. Aksi halde kazalar kaçınılmaz olabilir.

Sizin için düdüklü tencerenin kullanırken dikkat edilmesi gereken püf noktalarını araştırdık. Bu bilgiler işinizi kolaylaştıracak türden, bizden söylemesi :)

- Öncelikle asla düdüklü tencerelerinizi ağzına kadar doldurmayın. En az 1/3 alanında bir boşluk bırakmaya dikkat edin. Eğer ağzına kadar doldurur, hiç boşluk bırakmazsanız buhar dışarı çıkamaz ve tencerenin içinde hapsolur. Bu da tehlikeli sonuçlar doğurabilir. O yüzden bu kurala mutlaka uymaya özen göstermelisiniz.

- Tencerenizin kapağını kapatıp onu ocağa koyduktan sonra düdüğünü dik konuma getirmelisiniz. Tabi bu kural son model düdüklü tenceler için geçerli değil. Onlar da sistem otomatik olarak ilerliyor. Ancak eski tip düdüklü tencere kullanıyorsanız bu kurala mutlaka dikkat edin çünkü, hava çıkışının sağlanabilmesi için düdüğün mutlaka dik konumda olması gerekiyor.

- Eğer yine kullandığınız tencere otomatik ayarlı düdüklü tencerelerden değilse, tencerenizin düdüğünden ses çıkmaya başladığında yaklaşık 1 dakika kadar hava çıkmasını bekleyip sonrasında hemen düdüğü indirip ocağınızı kısın. Yemeğinizin pişme süresi devam edecekse kısık ateşte tencerenizi bir süre daha ocakta tutabilirsiniz.

- Pişirme sürenizin sonuna geldiğinizde ocağın altını kapatın ama tencereyi hemen ocaktan almayın. Siz ocağı kapattınız ama tencere içerisindeki kaynama ve buna bağlı olarak basınç devam ettiğinden tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle buhar dağıldıktan sonra düdüğü yine dik hizaya getirip, havanın tamamen çıktığına emin olmakta fayda var.

- Yine aynı şekilde tencerenizin kapağını açmak için de hiç acele etmenize gerek yok. Kaldı ki basınç sebebiyle kapak hemen açılmayacaktır, boşuna zorlayıp kendinizi de yormayın :) Bırakın tencereniz bir süre güzelce dinlensin ve soğusun. Soğuduğu zaman kapağın da kolayca açıldığını göreceksiniz.

- Tencerenizin hava çıkışı bölümünün temizliğini de ihmal etmeyiniz. Yiyeceklerinizin taneleri kaçıp düdük bölmesini tıkayabilir. Bu nedenle pişirme işleminden sonra oraları dikkatlice temizlemenizi öneririz.

- Her yemeğin pişme süresi farklılık gösterebilir. Normal tencerelere oranla elbette pişme süresi neredeyse yarıdan azdır. Ancak yine de her yemek kendi içinde zaman konusunda farklılıklar gösterebilir. Yemeğinizin ziyan olmaması için mutlaka tencerelerin üzerindeki zamanlayıcı ayarına dikkat ediniz.

- Normalde bakliyat pişirileceği zaman onları bir gece önceden ıslamak gerekir. Ancak düdüklü tencere ile pişirecekseniz böyle bir kurala uymak zorunda değilsiniz. Örneğin; nohut pişireceksiniz ancak bir gece önceden ıslamayı unuttunuz. Hiç dert değil gönül rahatlığıyla pişirebilirsiniz. Ha ama bir dip not; eğer önceden ıslatırsanız pişirme süreniz de ona göre kısalacaktır.

- Bir önemli anekdot; yemeklerinizi asla susuz pişirmeyin. Tencerenin kapağını açıp kontrol etme şansınız olmadığından dolayı suyu az olursa yemeğinizin dibi tutar.

- Ve son olarak, dondurulmuş gıdalarınızı asla çözülmeden düdüklü tencereye atıp pişirmeyin. Muhakkak öncesinde çözülmesini bekleyin hatta aceleniz varsa sıcak su içinde çözülmesini bekleyin ama çözdürmeden tencereye koymayın. Ayrıca donmuş gıdalar daha çabuk pişecektir zamanlayıcıyı buna göre ayarlamanızda fayda var.





Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir