Dana Etinin Bölümleri Nelerdir?

Temel besin öğelerimizden olan et, hemen hemen her türüyle sofralarımızı şenlendiriyor. Mutfaklarımızda kendisi kadar suyuyla da oyuna dahil olan etin bildiğiniz üzere birçok çeşidi bulunuyor.

Tadı ve suyuyla sofraları şenliğe çeviriyor olsa da et pişirmek püf noktalarının bilinmesi gereken bir süreçtir. Etin pişmesi için seçeceğiniz yöntem, kullandığınız etin bağ dokusu miktarına bağlıdır. Bağ dokusu yüksek olan etler uzun süreli kaynama seanslarında bol su ile pişirilmelidir. Bağ dokusu miktarı az olan etler ise az bir suda ya da kendi sularıyla pişebilir.

Bu yazımızda ise etin hangi bölümlerinin nasıl pişirilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.


Boyun Kısmı

Gerdan: Dananın boyun bölgesinden elde edilir. Az ve orta yağlı kıymalar buradan elde edilir. Tas kebabında da gerdan eti kullanılır. Haşlamalık Kuşbaşı: Gerdan bölgesinin altında kalan kısım, büyük büyük kesilip kuşbaşı olarak kullanılabilir.

Omuz Kısmı

Sotelik Kuşbaşı: Gerdan ile but arasındaki bu bölüm, hayvanın en çok hareket eden bölgesi olduğundan sote yapmak için uygundur. Biftek: But kısmına doğru olan kürek kısmında yer alan bu bölgeden biftek hazırlanabilir.

Ön Göğüs

Hamburger Kıyması: Bu bölgenin yağlı olması onu hambuger kıyması olmak için biçilmiş kaftan yapıyor. Sotelik Kuşbaşı: Orta yağlı ve yumuşak olan bu bölüm sacda yapıalcak soteler için uygundur.

Sırt

Rosto: Bu bölümdeki et yağsız olduğu için tavada yüksek ısıda gerçekleştirilecek mühürleme işleminden sonra fırında düşük ısıda pişirilebilir. Bu bölümdeki etin demlenmeye ihtiyacı olduğunu da belirtelim. Biftek: Rostonun alt kısmından da elde edilen biftek, yağsız ve sinirsiz bir et olduğundan dolayı, kızartma ve tencereye yemekleri için idealdir. Bonfile: Dananın sırt kısmında yer alan bu bölüm, dananın sırt bölümünün sağ ve solunda bulunan bir kas dokusudur. Kontrfile: Yağsız bir bonfile bölümü olan kontrfile, bonfileye göre daha serttir. Kontrfile ızgarada pişmek için idealdir. T-Bone: T-Bone Steak, sırt bölümünde bonfile ve kontrfile arasında bulunan etin kemik ile olan birlikteliğinden bu ismi almıştır. Bu etin T-Bone sayılması için, sırt kısımlardaki kapak bölümünün 2-3 cm yağlı olması gerekmektedir. T-Bone’un bir diğer özelliği de k esildikten sonra uzun süre bekletilmesidir. Daha sonrasında ızgarada ya da tavada yüksek ısıda pişirilir. Pirzola: Pirzola da alındığı yer bakımından T-Bone ile benzerli gösterir. Pirzolanın en önemli noktası yağın damar şeklinde etin içine işlemiş olmasıdır. Antrikot kaburgadan sıyrılmadan kemiklerin düzgün bir şekilde kesilmesinden sonra pirzola halini alır. Kalın kalın keserek pişirebilirsiniz. Antrikot: Sırt bölgesinden çıkarılan bu et, bifteğin birincil kaliteli halidir. Yağlı bir et olduğu için mangalda pişirilmeye uygundur.

But Kısmı

Kuyruk: But kısmının kuyruk diye adlandırılan kısmı, haşlama yapmak için ilk tercih etmeniz gereken et bölümüdür. Nuar: Yağ ve sinirsiz bu et rosto yapımında kullanılır. Haşlama yapabileceğiniz bu eti, sebzelerle şenlendirebilirsiniz. Bu bölgenin eti rosto yapımında kullanılabilir. Kontrnuar: Nuar’ın alt kısmında bulunan kontrnuar.




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir