Bu Bilgi İşinizi Çok Kolaylaştıracak: Evde Yiyeceklerinizi Bozulmadan Saklayabilirsiniz! İşte Yöntemleri
Şimdi bir durup düşünelim: Ya teknoloji bu kadar ilerlemiş olmasaydı? Şimdi teknolojinin bize sağladığı imkanlara alışığız ancak en basiti buzdolabının icat edilmediğini farz edelim. Yiyeceklerimizi nasıl saklardık? E büyük büyük ninelerimiz nasıl saklıyorsa o şekilde saklayacaktık elbet .
Peki, nedir bu yöntemler?
Tuzlama (Salamura)
Tuzlama bir diğer adıyla salamura insanlık tarihine dayanan en eski saklama yöntemlerinden biridir. Tuz gıda maddelerini korumak için kullanılan en faydalı yöntemlerden biridir.
Tuzun yemekleri koruma konusunda sağladığı en büyük fayda, gıda içindeki suyu emmesi ve bakterilerin ölmesini sağlamasıdır. Et, zeytin ve balık gibi gıda maddeleri salamura yöntemiyle rahatlıkla saklanabilir.
Dumanlama (Tütsüleme)
Geçmişi ta milattan önceki yıllara dayanan bu yöntem, avlanma zamanı ortaya çıkmıştır. Avlanarak beslenen insanlar, etlerini ateşin yanında bıraktıkları takdirde daha uzun süre dayandığını fark ederek bunu bir saklama yöntemi haline getirmişlerdir. Tütsüleme, peynir, balık, et gibi çeşitli gıdalara uygulanmaktadır.
Pişirme
Bir diğer eski çağlara dayanan saklama türü pişirerek saklamadır. Eti küçük küçük doğrayarak, pişirerek küpler halinde saklamak Orta Asya’da çok yaygın bir yöntemdi. Bu gelenek özellikle Kurban Bayramlarından sonra ülkemizde hala daha devam etmektedir. Etler güzelce kavrulup buzlukta saklanır.
Dondurma
En basit saklama yöntemlerinden biri de dondurarak saklama yöntemidir. Eski zamanlarda yüzlerce kabın içine su doldurulur ve kabın üstü buz tabakası haline gelene kadar da beklenirdi ve o buz alınıp sonrasında yiyecekler o buzda soğutulurdu. Ve bu yöntem günümüzde de sık kullanılan yöntemler arasındadır.
Kurutma
Kurutma yöntemi, gıdanın içindeki suyu ciddi oranda azaltır. Bu durumda bakteri oluşumunu engelleyerek gıda maddesinin ömrünü uzatır. Eski zamanlarda baya güneşin altında yapılan kurutma yöntemi günümüzde teknolojik aletler sayesinde oldukça hız kazanmıştır.
Konserve
Konserve saklama yöntemi günümüzde de sıkça kullanılan bir yöntemdir. Balık, bakliyat, sebze vs. çeşit çeşit gıda maddeleri konserve olarak tüketilebilir. Konserve genellikle zor ve kısıtlı zamanların kurtarıcısıdır.
Bal ya da zeytinyağı içinde saklama
Buzdolabı yokken yani teknoloji bu kadar da ilerlememişken kullanılan bir diğer önemli saklama yöntemi, katı gıdaları bal ya da zeytinyağı içinde saklamakmış. Bal ve zeytinyağı uzun zaman geçse de bozulmayan gıdalar arasındadır. Bu nedenle bu ürünler hem yemek hem de gıda maddelerini saklama amacıyla eski zamanlarda sıkça tüketilirdi.
Kar içerisine gömme
Eski zamanlarda yemek saklama yöntemlerinden biri de karlı havalarda hazırlanan yemekleri bezlere sarıp karın altına gömmekmiş. Böylece toprak ürünlerin taze kalmasını sağlayarak bozulmalarını engellermiş.
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.