Bebek Mamalarında Yeteri Kadar C Vitamini Var mı?

Anne sütündeki C vitamini ilk 6 ay bebekler için yeterli, ancak inek sütü ısıl işlem ile C vitamini açısından kayıplara uğrayarak bebeklerin ihtiyaçlarını karşılayamaz. Meyve-sebze ya da tahıl bazlı mamalar hazırlanırken de ışığa, oksijene, soyma, doğrama gibi mekanik işlemlere, yıkamaya, pişirmeye ayrıca ısıl işlemlere oldukça duyarlı olan “C vitamini” ciddi kayıplara uğrar. Bu nedenle ticari mamalarda TGK’ye göre belli limitlerde C vitamini ile zenginleştirme yapılabilmektedir.

Türkiye’de ticari olarak satılan (Türkiye, Almanya, Fransa, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan menşeili) mamalar değerlendirilmiş ve “C vitamini” eklenmemiş mamalarda ürünün kendisinden gelen C vitamini “0” olarak tespit edilenler olmuş. C vitamini eklenmiş olanlarda ise beyan ettikleri miktarın yaklaşık yarısı tespit edilenler de var yaklaşık iki katı tespit edilenler de. Durum yüksek olasılıkla beyanların doğru olmadığından ziyade işleme ya da depolama sırasındaki kayıplardan kaynaklı. E hadi biz uygun olanı seçtik diyelim.

Vitamin alımları hesaplanırken, asıl önemli olan bu vitaminlerin sindirim sistemindeki biyoerişebilirliğidir. Bazı vitaminlerin biyolojik olarak erişilebilir miktarı, mide pH'ı yetişkinlerden yüksek olan bebeklerde farklılık gösterir. Mamalarda doğal olarak bulunan ve ilave edilmiş C vitamini biyoerişebilirliği (bebekler için uygun ph’de); meyve-sebze bazlı mamalarda % 0.4-19.2 tahıl bazlı mamalarda ise % 0.3-26.3. Bu durum B vitamini (thiamin) için ise çok daha yüksek, % 65 civarında. Sebebi tabii ki B vitaminlerinin C vitaminine göre fazlaca dayanıklı olması.

Tabi siz bebeğime hazır mama yedirmiyorum diyebilirsiniz; ama C vitamini evde mama hazırlarken de benzer kayıplara uğrar. Bu açıdan besinleri bilinçli bir şekilde seçip hazırlayarak C vitamini kaybını minimuma indirmeyi başarabilirsiniz. Ancak evde mama hazırlamakla alakalı en büyük handikap satın aldığınız meyve-sebzelerde pestisit (tarım ilacı) riskinin çok yüksek olması. Bunu bir kaç aydır zincir marketlerden bizzat kendi aldığım meyve-sebze numune sonuçlarına göre söylüyoruz.

Bebek maması üreten gerçekten iyi firmalar hammaddelerini ürünlerin pestisit analizlerini yaparak satın alır. Bu da aklınızın bir köşesinde dursun.




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir