Bayramda Sağlıklı Beslenmek ve Kilo Almamak için Öneriler
Bayram günlerinde sevdiklerimizle bir araya gelip, çeşit çeşit yemeklerle donatılmış zengin sofralar etrafında uzun uzun sohbetler ederiz. Uzun uzun sofra başında sohbet etmenin yan etkisi de ne yediğini ve ne kadar çok yediğini fark edememek oluyor. Ancak 3-4 günlük bayram gezmelerinde vücudumuza giren yağ ve şekerin miktarını düşündüğünüzde aslında sağlık açısından oldukça zararlı.
Bayram günlerinde dengeli beslenebilmek ekstra çaba istediğinden, yediklerinizin ve içtiklerinizin kontrolünü elden bırakmamak gerekiyor. Kalori almanın kaçınılmaz olduğu bu bayram günlerinde dikkat edeceğiniz birkaç adımla alacağınız kalorileri en aza indirgeyebilirsiniz.
Sıvı Tüketimini Artırın Ve Bol Su İçin
Sıvı tüketimi her zaman dikkat edilmesi gereken konu, ancak özellikle bayram günlerinde kendi iradenizle duramıyorsanız bile midenizin sizi durdurmasını istiyorsanız sıvı ve su tüketimine yeteri miktarda önem gösterin. Bol bol su içerek sindiriminizi kolaylaştırabilir aynı zamanda tokluk hissine de daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Kendi Menünüzde Düşük Kalorili Alternatifler Oluşturun
Bayram denilince haliyle akla baklavalar, börekler, zeytinyağlı dolmalar geliyor. Bayram menünüzü oluştururken bu akla gelenleri dengeli bir şekilde hazırlamak gerekiyor. Unutmamak lazım ki her ne kadar ziyarete gittiğimizde yediğimiz yemeklere odaklansak da aslında kendi evimize misafir geldiğinde onlara da yerken eşlik ediyoruz, burada hem kendimizin hem de misafirlerimizin sağlığını düşünmek gerekiyor.
Mesela eğer misafirlerinize börek servisi yapacaksanız yanında yine hamurlu bir tatlı servisi yapmayıp sütlü tatlılara yönelin. Böreklerinizde ve diğer hazırlayacağınız hamur işi ve yemeklerde olabildiğince az yağ kullanın. Bayram sofrasının olmazsa olmazlarından olan yaprak sarması ya da bol yeşillik içeren bir kısıra sofranızda yer verebilirsiniz. Ayrıca kızartma yöntemindense fırında yapacağınız yemeklerle ziyaretinize gelen sevdiklerinizin de sağlığını düşünmüş olursunuz.
Yemek sonrası misafirlerinize bitki çayları ikram edebilirsiniz.
Misafirlikte Porsiyonları Küçültün
Her gittiğiniz evde tatlıları börekleri doya doya yerseniz, akşam da hastaneyi ziyaret etmek zorunda kalabilirsiniz. Özellikle tatlı tüketiminin birden artacağı bayram döneminde, misafirliğe gittiğiniz evlerde servis edilen yiyecekleri küçük porsiyonlar halinde istemeyi unutmayın. Bir yerde tatlı yiyorsanız, diğer evde tatlıyı kibarca istemediğinizi belirtebilirsiniz. Özellikle şeker ya da tansiyon hastalığı gibi problemleriniz varsa tatlı tüketimine özelikle özen göstermelisiniz. Farklı farklı lezzetleri de tadacağınız bu dönemde yiyecekleri birbiriyle çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Yiyeceklerin yanında şekerli içeceklerdense çay, soda ya da doğal meyve sularını tercih edebilirsiniz.
Sporu Asla Aksatmayın
Sabah başlayan ziyaretler akşam bitse de bayram günleri içerisinde elbette kendinize ayıracağınız zamanınız olacaktır. Yarım saat de olsa akşamları yürüyüşe çıkmayı ya da evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz pilates ya da yoga gibi sporları yapmayı ihmal etmeyin.
Akşam Yemekleri ve Kahvaltılarda Hafif Besinler Tercih Edin
Ağır yiyecekleri kahvaltınızdan ve özellikle akşam yemeğinden uzak tutun. Kahvaltınızı olabildiğince hafif yapmaya çalışın ama sofradan aç karnına kalkmayın. Çünkü bayram günlerinde yoğunluktan ve telaştan genellikle kahvaltı öğünü atlanır ve gidilen ilk ziyarette aç karnına normalde yenilecekten daha fazla yemek yenilebilir. Bunu önlemek için kahvaltı öğününü atlamamaya özen gösterin.
Eğer gün içerisinde ölçüyü kaçırdıysanız akşam yemeğini ufak atıştırmalıklarla ya da meyvelerle geçiştirebilirsiniz. Sebze yemeklerini ve çorbayı da akşam yemeklerinizde tüketmeyi ihmal etmeyin.
Sağlıklı bir bayram geçirmenizi dileriz!
Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.