Balık Neden Bu Kadar Önemlidir?

Balık Neden Bu Kadar Önemlidir?

Yağlı balıklardaki yağ asitlerinin normal büyüme ve gelişme için zorunlu olduğunu, kolesterol (LDL) ve trigliseridin düşürülmesinde, hipertansiyon, kalp hastalıkları, kanser riskinin azaltılmasında etkili olduğunu biliyor musunuz?

Daha çok yeni hazırladığım bir makalede kullandığım bilgileri en sade haliyle sizinle de paylaşayım;

Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) vücudumuz tarafından sentezlenemeyen linoleik asit (omega-6 ailesi) ve linolenik asit (omega-3 ailesi) gibi zorunlu yağ asitlerini içerirler.

Vücudumuzda omega-6 yağ asitlerinden ARA linoleik asitten sentezlenirken omega-3 yağ asitlerinden EPA ve DHA ise linolenik asitten sentezlenir.

Ancak bu sentez çok yavaş olduğu için EPA ve DHA’nın balık ve balık ürünleri gibi kaynakları beslenme açısından önemlidir.

Yağlı balıklar çok iyi omega-3 (EPA, DHA) kaynağıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) önerilerine göre, beslenmemizdeki günlük omega-3/omega-6 oranı 1:5’ten yüksek olmamalıyken kalp-damar hastalıklarının önlenmesi için önerilen omega-6/omega-3 oranı ise 4’ten küçüktür.

Avrupa'daki beslenme kılavuzlarına göre EPA ve DHA içeriği toplamı 80 mg / 100 g veya 100 kJ’ nin üzerinde olan gıdalar, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin kabul edilir.

Amerikan Kalp Derneği'ne göre ise, haftada yaklaşık 1.0 g EPA + DHA veya iki porsiyon yağlı balık, kalp hastalıklarından ölüm riskini azaltır.

O zaman şöylece özetliyorum; omega-3 içeren gıdalardan bol bol, omega-6 içeren gıdalardan ise daha dengeli tüketmeliyiz. Omega-6 ayçiçek yağı, mısır ve işlenmiş gıdalarda çokça var. Keten tohumu, ceviz vb. ise omega-3 kaynağı olarak bilinse de bitkisel kaynaklardan sentez çok yavaş! Omega-3 bakımından zengin gıdalar balık, balık ve yine balık :)

Pandemi dönemi için bir not; pazartesi günleri büyük marketlerin balık reyonları tazecik çeşit çeşit balıklarla doldurulmuş oluyor benden söylemesi, bilmeyen duymayan kalmasın.




Yorum yapabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir